Spaanse vastgoed is momenteel populair onder Nederlanders. Maar wie overweegt een tweede huisje in Spanje te kopen, moet rekening houden met belastingverhogingen die in de pijplijn zitten.

Dat stelt de van oorsprong Belgische makelaar Azull, die sinds 2016 ook in Nederland actief is als Spaanse vastgoedspecialist. Afgelopen jaar kregen 1.307 Spaanse huizen een Nederlandse eigenaar, een stijging van 28 procent vergeleken met een jaar eerder, zo meldde Azull vrijdag.

Volgens Azull heeft dit onder meer te maken met de wijziging van de vermogensrendementsheffing in Nederland. Vanaf dit jaar geld een getrapt tarief voor de heffing op spaargeld en beleggingen. Wie vermogen heeft tot een ton is goedkoper uit met een effectieve belasting van 0,87 procent, maar wie meer vermogen heeft is duurder uit. Zie hier een uitgebreide toelichting op de vermogensbelasting in Nederland.

Volgens directeur Marleen de Vijt van Azull is het voordeel van een vakantiehuis in het buitenland dat je belasting betaalt in het land waar de woning staat. “Spanje blijkt daarbij in trek. Spaans vastgoed is de laatste jaren bijvoorbeeld beduidend goedkoper gebleken dan Frans vastgoed – een verschil van gemiddeld 15 procent.”

Hogere btw Spanje treft buitenlandse koper vastgoed

Maar er zijn wel wat wolkjes aan de horizon in Spanje. Volgens De Vijt is de kans groot dat belastingen in Spanje stijgen, omdat het land moet voldoen aan Europese begrotingseisen.

“Om aan de strenge eisen van de Europese Commissie te voldoen moet Spanje 5,5 miljard euro ophalen. Nieuwe bezuinigingen zijn voor de huidige regering geen optie, en dan kom je al snel bij het verhogen van de belastingen uit. Met een verhoging van de belasting op nieuwbouw raak je vooral buitenlandse kopers van vastgoed, waardoor deze maatregel de minderheidsregering relatief weinig pijn doet”, zo voorspelt De Vijt.

Het Spaanse belastingtarief voor de btw op nieuwbouw lig momenteel op 10 procent. De Vijt denk dat een verhoging met twee tot vier procentpunt waarschijnlijk is. Btw voor nieuwbouw moet in Spanje betaald worden op het moment dat een nieuwbouwwoning voltooid is. De Vijt: “Als je dus een woning koopt die nog in aanbouw is, dan kan het dat je toch een verhoogde btw betaalt voordat je vakantiewoning af is.”

Azull ziet overigens duidelijk gevolgen van het Britse Brexit-referendum. Dat heeft geleid tot een scherpe daling van het Britse pond. Investeren in huizen in de eurozone is daardoor fors duurder geworden voor Britten. Waren Britten in 2015 nog goed voor 24 procent van de buitenlandse aankopen van Spaans vastgoed, in het laagste kwartaal van 2016 was dat gezakt naar 16 procent.

LEES OOK: Dit landhuis was met € 14 miljoen het duurste van Nederland - nu kun je het krijgen voor € 1 miljoen